Kuusi maakuntaa selvittää noin viikon kestävän laivaristeilyn toteutusmahdollisuuksia, joka ulottuisi Kuopion ja Joensuun kautta merelle. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Uudenmaan liitot ovat varanneet selvitystyöhön 300 000 EUR rahoituksen.
Kaksivuotisen hankkeen aikana tehdään mm. tarkempi tutkimus potentiaalisista asiakasryhmistä, projektipäällikkö Timo Rissanen kertoo. Lisäksi kartoitetaan erilaisia reittivaihtoehtoja. Mahdollisia pysähdyspaikkoja voisivat olla Hanko, Tammisaari, Kotka, Hamina, Viipuri, Lappeenranta, Imatra, Mikkeli, Savonlinna, Puumala, Varkaus, Kuopio ja Joensuu.
Suomen upea meri- ja järviluonto
Jos noin viikon kestävästä risteilytuotteesta saadaan liiketaloudellisesti kannattava, matkailijat pääsevät tutustumaan Suomen upeaan meri- ja järviluontoon.
Risteily kuljettaisi matkailijoita itäistä rannikkoreittiä Saimaan kanavan kautta Kuopioon ja Joensuuhun saakka. Paluu Helsinkiin järjestyisi esimerkiksi junalla. Reitin voisi matkustaa myös lyhyemmissä osissa. Matkustajat pääsisivät tutustumaan Suomenlahden kaupunkeihin, Venäjän puolella Viipuriin ja reitin varren luontoon.
Asiakaskuntana Suomalaiset eivät riitä, joten etenkin Venäjän, Aasian ja Keski- Euroopan kiinnostusta selvitetään.
Tavoitteena on kehittää korkeatasoinen risteilytuote
Risteilyn tuotteistamisessa mietitään, miten matkustat viettävät aikaansa laivalla. Osalle riittää ihan vain maisemien katselu. Pysähdyspaikoilla tarvitaan tekemistä. Matkailu- ja ravintolapalvelut sekä päiväretkivaihtoehdot ovat tärkeitä reitin varrella, Rissanen korostaa. Kaupunkien matkailupalvelut täydentävät asiakkaiden päiväretki- ja vierailumahdollisuuksia. Oheispalveluja selvitään paikallisten matkailutoimijoiden ja yritysten kanssa.
Kaupunkien ympärillä päiväretkivaihtoehdot ulottuvat myös muiden kuntien ja kaupunkien puolelle. Vaikutusalue on siis mahdollisesti suurempi, kuin pelkkä pysähdyspaikka. Kahviloita ja ravintoloita sekä riittävästi niiden kapasiteettia tarvitaan, koska laivasta saattaa astua maihin satakunta maksukykyisitä asiakasta.
Monia ulkomaalaisia kiinnostaa Suomen talvinen luonto, minkä vuoksi talvikausi on mukana selvityksessä. Talvella matkustajat voisivat kokeilla hiihtoa, retkiluistelua ja potkukelkkailua. Pelkästään jäällä kävely on elämys.
Selvitystyöhön haetaan mukaan yrityskumppaneita ja varustamoita, jotka voivat aloittaa liikennöinnin Saimaalla ja luoda alueelle palveluita.
Norjassa esimerkiksi Hurtigruten -varustamo järjestää rannikkoristeilyjä. Keski-Euroopassa muun muassa Viking Cruises operoi jokiristeilyjä. Henkeä kohti hinnat ovat noin 1000-2000 EUR. Myös mereltä Kallavedelle -risteilyn hinta saattaisi olla parituhatta euroa.
Ajatuksena on ollut, että risteilyt hoidettaisiin enintään 90-metrisellä laivalla, johon mahtuu 100-200 matkustajaa. Tämän kokoisen aluksen syväys on yleensä 3-3,5 metriä. Esimerkiksi Kuopion matkustajasataman syväys jää alle kolmeen metriin.
Arvoimme myös erilaisia ja eri kokoisia aluksia, joilla pystyttäisiin liikennöimään matkustajasatamiin saakka. Kuopion Roll risteilyjen toimitusjohtaja Noora Kivi pitää selvitettävän risteilytuotteen kuluttajahintaa sellaisena, että asiakaskunta pitäisi jo varmistettuna.
Alkuperäinen artikkeli julkaistu > Savon Sanomat 1.12.2020
Toimittaja: Jukka Patrakka
Kuva: Tapio Hartikainen, Savon Sanomat
M/S Brahe on suurimpia Kallavedellä käyneitä matkustaja-aluksia. Lähes 57-metrisessä laivassa on tilaa noin 200 matkustajalle. Chicagossa vuonna 1942 rakennettu alus myytiin Norjaan vuonna 2016.
Comentarios